Unga Uppfödares championat 2009

21 nov 2011 Aktiviteter

Unga Uppfödare har under hösten anordnat championat där vinnare korats i tre kategorier: föl, treårstest och kvalitetsbedömning. Alla medlemmar i Unga Uppfödare har fått skicka in sina hästar och ponnyers poäng. Hästen/ponnyn ska vara ägd, visad eller uppfödd av en medlem i Unga Uppfödare. Eftersom det inom Unga uppfödare finns uppfödare av många olika raser, allt från shetlandsponnyer till svenska varmblod och araber, räknades poängen om till en procentsats för att alla raser skulle kunna delta och jämföras med varandra. För idé och genomförande av championaten stod Unga Uppfödares aktivitetszon syd. Vinnarna presenterades under Svenskt avels- och sportchampionat på Flyinge den 17 oktober och fick, förutom äran, motta rosett, diplom och ASVHs fina fleecetäcke.
Stort tack till Zon Syd för idén och genomförandet av championatet!

Presentation av segrarna:
Segrare i Fölchampionatet: Helen Walfridson och Ida Winstedt
I Unga Uppfödares fölchampionat blev det en delad seger mellan Helen Walfridssons connemarasto Wal´s Rohanna, och Ida Winstedts Svenska Ridponnyhingst Prins Tord af Herred.

wahls rohanna Wal’s Rohanna är ett connemarasto e. Gräns Roeson u. det danska stoet Krathus Rebecca ue. Caraway. Rohanna är en vänlig men lite blyg tjej. Hon visades på sommarpremieringen på Jälla i början på augusti och erhöll då poängen 88888=40 poäng. Helen Walfridsson har fött upp Rohanna tillsammans med sin mamma Märit. De driver tillsammans ett litet connemarastuteri på en anläggning i utkanten av Gävle. Rohanna är deras enda föl i år men till nästa år har de två ston dräktiga

Ida Winstedt, 22 år, bor på Herreds Gård som ligger i södra Kungsbacka där familjen föder upp hopphästar. Prins Tord af Herred, som vann Unga Uppfödares fölchampionat med sina 48 poäng, är dock en Svensk Ridponny. Mor till Prins Tord af Herred är Tortilla, e Ralme Z, som är stammoder på gården. Ida och hennes mamma turas om när det gäller hingstval och vilka ston som ska betäckas. De har i första hand valt beprövade hingstar som Irco Mena, Cardento, Cortez, Camaro M.

 


Segrare i Treårstestchampionatet
: Hanna Dahlström
Hanna Dahlström, 23 år, bosatt mellan Rimbo och Arlanda, föder upp shetlandsponnyer under stuterinamnet Kilskogen. Hannas äldsta egna uppfödning är född 2003 och hon har hittills fött upp 13 ponnyer (alla shetland) varav två ston som fått avelsdiplom, två ponnyer med dubbla utmärkelser på treårstest, en avelsgodkänd hingst, två talangjaktsvinnare samt flertalet champions och tre Best in Show-vinnare på utställning. Hanna vann treårschampionatet med shetlandsponnyn Kilskogens Gucci som vid treårstest erhållit både hopp- och gångartsutmärkelse med fina 50 respektive 49 poäng. Kilskogens Gucci mäter 97-16 cm och är efter Hannas egen hingst Stjernens Epus RS 449 och undan Elit-stoet Almnäs Gazette RS 3885. Gucci vann talangjakten i både gångarter och hoppning i Roslagen som tvååring och är exteriört belönad med 43 poäng, hon fick i somras avelsdiplom samt dubbla utmärkelser på treårstestet på Ekerö där hon vann båda delmomenten och var totalsegrare. Gucci är dessutom fantastiskt snäll, samarbetsvillig och positiv.

Segrare i Kvalitetsbedömningschampionatet: Hanna Johansson

Vinnaren av fyraårschampionatet var 24-åriga Hanna Johansson från Kungälv, norr om Göteborg, med Isn´t she Lovely, en Svensk varmblodig ridhäst efter Quite Easy – Feliciano. Isn´t she Lovely eller "Lovely" som hon kallas köpte Hanna Johansson när hon var två år gammal direkt från uppfödaren Katja Berglund. Lovely hade då vunnit fölchampionatet regionalt. Lovely blev klass 1 på treårstestet och betäcktes efter det med Careful. Hon fick ett mycket fint stoföl som döptes till Brown Eyed Girl HJ. Lovely gick kvalitén i Trollhättan i september i år och fick där gångartsdiplom. Lovely har nu haft en välförtjänt vila men sätts nu igång igen då hon skall säljas. Hanna blev uppfödare av en ren slump kan man säga eftersom hon köpte ett mycket fint sto. Tanken var egentligen inte att börja med avel men det var oundvikligt när Lovely var så fin. Hanna var bara tvungen att se hur hon förärvde sig och det gick ju över förväntan! Hannas mål är att ha en uppfödning i liten skala som producerar hästar av bästa kvalité med ett gott temperament, trevliga gångarter och en god hoppförmåga. En häst som man skall kunna ha roligt med och kunna tävla i alla discipliner med framgång.