Livet som Bruksprovshingst - Del 3

9 jun 2016

Hej alla medlemmar,

Då var det dags för sista delen av Eva Gudmundssons bruksprovhingst I´m Very Special F, som vi har haft möjligheten att få följa sedan i februari inför, under, och nu efter Bruksprovet. För min del har jag varit väldigt nyfiken på hur det gått för I’m Very Special F efter Bruksprovet, som ju tyvärr blev en liten besvikelse, trots fina omdömen. Några saker jag har funderat över är hur man som uppfödare och hästföretagare går vidare efter det. Vi vet ju att Eva ändå var väldigt nöjd med hingsten och hans prestationer efter Bruksprovet, men såklart besviken att han inte blev godkänd. Vi vet ju också att det har funnits spekulanter på honom efter det. Så då är frågan, är han såld? Ska han vara kvar som hingst? Kommer han gå Bruksprovet nästa år?

Jag ringde upp Eva för att få svar på mina frågor.
- Det finns alltid en prislapp på våra hästar, men än så länge är  I´m Very Special kvar hos mig, svarar Eva. Efter Bruksprovet så har han fått smälta allt en aning men annars ridits och tränats som vanligt ett par dagar i veckan. Han har fått börja testa på bommar och lite lättare hinder som han galant tagit till sig och mest tyckt varit ett roligt komplement till träningen. Han har ju som sagt varit väldigt okomplicerad med allt ända från start. Nu har han släppts ut på bete där han får gå ihop med en lite äldre valack och ha det gott tills han tas in igen runt den 1 augusti.

- Vi vet ju inte riktigt om man kanske måste börja om från början igen och rida in honom på nytt, eller om man kan börja rida honom direkt. Vissa unghästar behöver mer repetition än andra så vi får helt enkelt så hur han förhåller sig till det när vi sätter igång igen.

Mindre stl.jpg
I'm Very Special på Bruksprovet

Vi får ju inte glömma att I´m Very Special faktiskt bara är 3 år gammal och bara har börjat sin resa som ridhäst. Han har ju ändå hunnit med mycket och tagit allting väldigt bra, men man vet ju som sagt aldrig med dessa fantastiska djur. Så nu undrar jag, vad är planen efter betet?
- Planen är att han ska sättas igång och skickas till en proffsryttare som ska vidareutbilda honom, och sedan vara med på Bruksprovet igen nästa vår. Det finns ju många duktiga tävlingsryttare på hög nivå här omkring, men att rida och visa en häst till ett Bruksprov är inte alls samma sak och kräver skicklighet, så jag får ta den som vill och blir ledig, säger Eva och skrattar.

Om hästen bara ska tävlas i hoppning till exempel så är det oftast bara resultatet som är det viktiga. Men att utbilda och visa en så ung häst på bästa sätt till Bruksprov är en konst där ryttaren ska kunna sätta sig på hästen och känna, wow! Liksom att domarna och publiken ska kunna känna samma känsla när de ser hästen och kunna tänka sig vad ryttaren känner. Självklart är ju resultaten på tävlingsbanorna viktiga till viss del också, men det är mer för de lite äldre hästarna.

Så vad tror vi då om I´m Very Specials chanser till nästa års Bruksprov förutsatt att allt går som det ska med utbildning och så vidare?

- Han kommer ju att växa till sig lite mer så förhoppningsvis blir han godkänd som hingst nästa år. Jag har ju i och för sig haft folk som undrat om jag inte kan få honom godkänd som hingst på annat vis, men jag vill ju få honom godkänd på ” riktigt vis” och inte ta några genvägar. Han föll ju på typen i år, då de är superhårda med det exteriöra, vilket är bra för hållbarheten inom svensk avel, men det var så nära att han blev godkänd i år så jag är optimistisk. Om inte annat så har jag fått en väldigt fin och välutbildad tävlingshäst, och det är ju inte heller fy skam. Men man ska inte ge upp i första taget, säger Eva. Hingsten Baltimore blev ju inte godkänd förrän i sitt tredje försök, och är nu väldigt populär som avelshingst!

Jag tror verkligen på I´m Very Special F då han är en favorit bland de hingstar som deltog i våras. Att jag har fått förmånen att få träffa honom gör att jag än mer verkligen hoppas att allt ska gå vägen. Han är en riktigt trevlig och charmig hingst som jag tror skulle kunna tillföra mycket bra i sin framtida karriär, likväl inom aveln som på tävlingsbanorna. Och vem vet, vi kanske har turen att få följa med på hans resa även nästa år?

Avslutningsvis vill jag åter igen tacka Eva för att vi fått ta del av I´m Very Specials resa och håller tummarna för honom, samt även för Eva och hela hennes verksamhet i framtiden. Men vi kommer hänga med Eva fler gånger det är garanterat!
För nu är det full fart på Flemminge gård med fölningar och hästar som ska semineras omkring allt annat som är på gång där.

Studiebesök 28 juli
Om du är intresserad av att se hur det fungerar och hur de har det på Flemminge gård så kan ni hänga med oss i Ung SWB dit på studiebesök den 28 juni.
Mer info om det finns på vår Facebook under evenemang. https://www.facebook.com/events/1694262054169156/ eller på SWBs:s hemsida under Ung SWB http://www.ungasvh.se/

Mitt uppdrag är slutfört för denna gången, så tack för mig och hoppas vi ses på något av våra många kommande aktiviteter!
/Soliga hälsningar Jelena Ung SWB