Livet som Bruksprovshingst - Del II

18 mar 2016

Hej,

Förra veckan, 7-12 mars, var det Bruksprov på Flyinge. Under en hel vecka gör hingstarna sitt bruksprov med exteriörbedömning, löshoppning och gångartsprov. De som är äldre än tre år blir visade ridna i respektive gren de är ämnade för. Det var många fina hingstar på plats med hård konkurrens, det är verkligen hundra procent som gäller för att bli godkänd. Hingstar som är med och som inte blir godkända just det året kommer ibland tillbaka året efter och lyckas då.

Ni minns väl Eva Gudmundssons hingst, I’m Very Special F, som vi fick äran att följa? Då är frågan, hur har det gått?

Jag ringde upp Eva för att få rapport om läget.

- Tyvärr blev han inte godkänd i år och det är klart att jag är liten besviken över det, svarade Eva. Domarna är ju lite hårdare när de är tre år gamla, och det var exteriören han föll på. Det var väldigt nära att han blev godkänd, men som sagt så är ju konkurrensen stenhård, vilket är bra för svensk avel! Men jag är supernöjd med I’m Very Special F! Han har gjort en fantastisk vecka från början till slut, varit väldigt cool och med på noterna och väl förberedd för uppgiften. Han har fått många fina lovord av domarna och andra uppfödare också, så jag är stolt över honom. Han har verkligen skött sig exemplariskt, precis som man vill att hingstarna ska vara. Det är ju en hård vecka för dem så man måste ju proppa i dem extra mycket för att de ska orka hela veckan ut, och då är det guld värt att de samarbetar bra och inte taggar över för mycket.

mindre I.jpg

I'm Very Special. Foto: Laila Bergklund

Så vad är planen nu?

- Nu ska vi bara hem och smälta alltihop ett tag. Jag vill ju gärna ha kvar honom som hingst och komma tillbaka nästa år igen, men tyvärr så är det kostsamt att ha honom själv. Jag har några spekulanter nu, tack vare Bruksprovet, som eventuellt är villiga att gå in som delägare, och det vore ju superkul! Annars får jag sälja och kastrera honom om den nya ägaren vill det, men helst vill jag som sagt att han ska bli godkänd hingst i framtiden. Vi får helt enkelt se, allt kan hända.

Eva är verkligen en av de mest positiva personerna jag mött och det är någonting som vi alla kan bli bättre på. Jag är väldigt inspirerad efter Bruksprovsveckan och önskar också att jag en dag har en hingst att visa upp där. Om några veckor är jag tillbaka igen med en rapport om I’m Very Special. Då följer vi upp vad som är nästa steg för hingsten.

Nu håller vi tummarna för Eva och I’m Very Special tills vi ses nästa gång!

/Jelena
Ung SWB