Del I Livet som Bruksprovshingst

2 mar 2016

Ett av årets stora avelsevenemang närmar sig med stormsteg – Bruksprovet 2016. UngSWB har fått möjligheten att följa en av de anmälda hingstarna före, under och efter Bruksprovet. Varför anmäler man sin hingst till Bruksprovet? Hur förbereder man sin hingst på bästa sätt? Vad har man för förhoppningarna?

Här kommer "Livet som Bruksprovshingst del I" från Jelena Femic, Ung SWB-medlem som har träffat Eva Gudmundsson, uppfödare till hingsten I’m Very Special.

Hej,

Jelena Femic heter jag och jag har varit på besök hos uppfödaren Eva Gudmundsson på Flemminge Gård. Ung SWB har fått möjligheten att följa hennes hingst I’m Very Special före, under och efter Bruksprovet 2016 på Flyinge. Här nedan kan ni läsa om mitt första besök på Flemminge Gård.
Vem är hingsten I’m Very Special, vad har han för bakgrund och hur tränas han inför Bruksprovet 2016?

mindre I.jpg

Det är tisdag morgon och jag är på väg till Flemminge Gård utanför Norrköping. Jag närmar mig anläggningen med stora hagar där unghästarna står och njuter i morgonsolen. Jag svänger in på den stora stallplanen och möts av Emma Nilsson, en av tjejerna som jobbar på anläggningen och som även är I’m Very Special Fs ryttare. Hon visar mig vägen till ett av stallen, där jag träffar Eva. Vi sätter oss ner med en kopp kaffe och en frukostmacka. Vi börjar genast att prata, för här finns mycket kunskap och många intressanta saker att ta del av!

Uppfödare Eva Gudmundsson
Eva Gudmundsson är en välkänd person inom hästvärlden, framför allt bland uppfödare och tävlingsryttare. Hon är diplomerad unghästutbildare, A-domare och B-tränare i hoppning samt fjärde generationens uppfödare. Hon har varit aktiv inom SWB i närmare 25 år och har bland annat varit mentor för UngSWB medlemmar. På Flemminge Gård seminstation och avel. De är en av de största uppfödarna i Norden inom hopphästavel.

Varför beslöt du att anmäla I´m Very Specials till Bruksprovet?
Jag är fjärde generationens uppfödare och siktar på att föda upp hästar i världsklass! Jag är en riktig avelsnörd och gillar att ta fram avkommor efter nya/unga hingstar, och tänkte att den här kombinationen är perfekt.  I´m Very Specials mor, Valerie, har gett fina avkommor varav en av dem, Vola Con Me (sto född 2012 e. Heartbeat), nyligen såldes till Malin Baryard.  I våras när vi löshoppade honom så tyckte vi att han hoppade så otroligt bra. Vi åkte till Eklunda Open och visade honom där, han vann!

På den vägen är det och nu hoppas Eva att det går vägen på Bruksprovet i Flyinge. I övrigt så har ”Hingsten”( som de kallar honom), haft en normal uppväxt och varit väldigt okomplicerad i hanteringen. När jag frågar Eva om de har något fler smeknamn utöver ”Hingsten” skrattar hon och svarar

- Vi har över 70 stycken hästar, varför blanda in ett extra namn när det är svårt att hålla reda på de de redan har? Nej, då blir det att man säger ”hingsten”, ”den bruna” eller ”den med bläs” när vi jobbar med dem.

Härstamningen är viktig
Så sant som Eva säger är det kanske onödigt med extra namn när man har ett så stort antal hästar. På anläggningen finns det 29 avelsston, där de flesta är dräktiga och ska föla till våren. Sedan är det föl, åringar, ettåringar och ett antal hästar som är här på vidareutbildning. Jag lyssnar med stora öron när vi går i stostallet och Eva rabblar upp bakgrund och stam på den ena efter den andra. Till sist kommer vi fram till en uppmärksam och social dam, med ett feminint huvud och stora snälla ögon. Det är ”Hingstens” mor Valerie. När jag tar fram kameran ursäktar sig Eva för att hon är lite är lite ”tuffsig” och inte ser ut som någon någon fotomodell just nu. Det gör ingenting tycker jag, för mig är att härligt att få att hästar få vara hästar i verkliga livet. Jag är ju här för att se hur vardagens ser ut för de här hästarna och hingstarna som bara ser när de är blanka, knoppade och trimmade.

Valerie – mor
Uppfödare till Valerie är G. F. Lentfert i Holland och hon köptes till Sverige av Irene Wastesson som unghäst. Hon var då tänkt som tävlingshäst med ett stort hoppanlag, men en skada satte tyvärr stopp för hennes karriär. Hon blev betäckt som 5-åring och sedan dess har hon hunnit få tre stycken avkommor innan hon såldes till Eva, och efter det ytterligare ett föl, I’m Very Special F.

- Hittills så har Valerie gett fina avkommor som ska bli roliga att få följa i framtiden. Hon ger ganska långlinjerade hästar och jag tänkte som sagt att kombinationen att betäcka henne med I’m Special de Muze, skulle bli hur bra som helst!

Valeries pappa Guidam e. Quidam de Revel (SF) är en välkänd topphingst som har tävlat framgångsrikt med Erik Van der Vleuten i sadeln.  Guidam har minst 40 avkommor som tävlar från 1.30 upp till Grand Prix nivå, där en av dem är Rolf-Göran Bengtssons Ninja La Silla som vi alla känner till.
Valeries mamma Galentino är ett holländskt varmblod som har varit aktiv som hopphäst. Valerie är hennes enda avkomma. Galentions pappa, Zelhem, har SWB som tredje led på sin mamma Tetras sida och har rötter i Spinda- familjen (stofamilj F.2), från stambokens början!

I’m Special de Muze -far
Och så till I´m Special de Muze, far till I’m very Special. Det är en hingst som sannerligen har karaktär och skäl för sitt namn! Han är en ung BWP hingst med toppklassig stam, både på möderne och fäderne sida.

I’m Specials mor, Walnut de Muze (e Nabab de Reve-Chin Chin), och hans far Emerald van 't Ruytershof (e Diamant de Semilly-Carthago) rids framgångsrikt på hög nivå internationellt av Harrie Smolders.
Harrie och Walnut de Muze vann guld med det holländska laget i Nations Cup, både i Canada och i Dublin. Ekipaget har även representerat Holland på EM i Windsor och på VM i Kentucky och vunnit Grand Prix i Mechelen, San Patrignano och Pioltello. Förutom I’m Special har Walnut även lämnat hingsten Falaise de Muze e. Wandor.

Im Specials mormor är ingen mindre än superstoet Querly Chin som med Christoph Barbeau deltog i Världscupfinalen. Efter hoppkarriären har Qerly Chin utmärkt sig som en av Belgiens, och kanske världens, bästa avelston. Hon har lämnat interntionella  avkommor så som Walnut de Muze, Merveille de Muze, Narcotique de Muze II, Narcotique de Muze IV, Walloon  de Muze och Werly Chin de Muze. Från henne stammar även hingstarna Querlybet Hero, Vagabond de la Pomme, Quel Hero de Muze och segerhingsten i Belgien 2011, Inshallah de Muze.
Insallah de Muze har började 5-års säsongen strålande genom att hoppa felfritt i alla fem delomgångarna på BWP hingstserie. Även 2014 höll han en hög nivå med felfria fina rundor och placeringar i bl a Pavo Hengstencompetie. 2015 fick han sitt riktiga internationella genombrott och vann bl a GMBs 6- och 7-årsklass. Han vann även hingstklassen för 6- och 7-åringar vid s’Hertagenbosch International

far mindre.jpg

I’m Special De Muze f.2008
e. Emerald u. Walnut de Muze e. Nabab de Reve-Chin Chin

Har redan ca 25 registrerade swb avkommor som verkar lovande i Sverige!

När Eva visar mig en film på honom känner jag direkt att det är en hingst som jag fastnar för; starkt uttryck, ståtlig med kanonbra hoppteknik. Nu längtar jag verkligen till att få se hans son och huvudpersonen för dagen, I’m Very Special.

Hingsten i träning
Vi beger oss till ridhuset där en av de anställda, Rebecca Svensson, longerar Hingsten innan ryttare Emma ska sitta upp. Han är bara tre år gammal och nyligen inriden, men trots det är han välutvecklad i kroppen och mycket balanserad. Han bryr sig knappt om att vi kommer in i ridhuset utan fortsätter att fokusera på sin arbetsuppgift. Jag får genast känslan av att det här är en häst med bra psyke, som gör sitt arbete och vill vara till lags.

- Ja, han är väldigt cool och accepterar det mesta säger Eva. Det har inte varit några problem med inridning och hantering, han är så otroligt bra i huvudet! Första gången han lastades var när vi åkte till Eklunda Open, och han skötte sig så bra! Men det kan ju lika gärna slå slint när han kommer till Flyinge där det händer mycket och är många hingstar runtomkring, det vet man ju aldrig.

Emma sitter upp, lugnt och metodiskt, medan Rebecca håller hingsten. De leder honom några varv innan hon kopplar loss linan och Emma rider själv. Han är hela tiden lugn men samtidigt uppmärksam och lyhörd. När Emma sedan börjar trava så glömmer jag för en kort stund bort att han är bara tre år gammal. Vi konstaterar alla tre att han är en häst med många goda egenskaper; hög ridbarhet, jämn takt, självbärighet. En stadig treåring som vill göra rätt för sin ryttare!

mindre nu.jpg

Hur förbereder duI ’m Very Special innan Bruksprovet?
Han rids tre dagar i veckan och löshoppas med jämna mellanrum så att han ska vara väl förberedd inför Bruksprovet. Sedan tillkommer det många andra förberedelser så som skoning, klippning, trimning osv. Just nu kanske han är lite i överhull, men vi kommer inte att banta honom utan det får tränas bort istället. Han får nu hö, havre mineraler, salt och myoplast som fodergiva och det fungerar bra. Det skulle vara tråkigt om han kom in i en växtfas nu lagom till Bruksprovet nu när han är så fin i kroppen. För övrigt kommer vi sikta på att sko honom bak under kommande vecka, fram är han redan skodd.  

Eva är noggrann med träningen och förberedelserna för I’m Very Special. Steg för steg förberedes han för den miljö som kommer vara på Flyinge. Hon poängterar hur viktigt det ät att börja hantera hästar i tidig ålder så att de är väl förberedda för den uppgift man planerat för dem.

Hur ska man matcha sin hingst på ett bra sätt ?
Var ute i god tid!Bestäm tidigt om det ska vara en hingst och varför man vill ha en hingst. Att behålla hästen som hingst innebär oftast mer planering, de kan ju t.ex inte gå tillsammans med andra hästar. Sen måste man självklart se till individen också, vissa trivs att vara hingstar och vissa gör det inte alls, likaväl som att vissa fungerar bra och går att hantera bättre än andra. Som sagt, se till individen! I’m Very Special är ju inte speciellt ”hingstig” till exempel, och han verkar hittills vara nöjd med tillvaron.

Vad har du för förhoppningar på hingsten och vad skulle det betyda för dig om han blir godkänd?
- Vi hoppas ju att han ska vara så bra som vi tror och kunna prestera. Självklart vill vi att han blir godkänd, men framför allt vill vi att han ska fortsätta må bra så bra som möjligt som hingst. Mycket beror ju på hur själva dagsformen är under provet, det kan vara helt avgörande, så man kan aldrig vara helt säker. Om han blir godkänd kommer det ju att innebära att han stiger i värde. Folk kommer få upp ögonen för honom och betäcka sina ston så självklart är det ju ett ekonomiskt plus där. Jag har själv flera ston som skulle passa bra som mödrar till hans föl

”Hingsten” jobbar på i ridhuset medan vi pratar vidare. Det ska bli roligt att se skillnaden på hur han ser ut nu och på Bruksprovet, när han är ännu mer finslipad och trimmad. Jag är säker på att det kommer vara en riktigt snygg och ståtlig hingst som visas på Flyinge, även om han redan har lyckats charma mig.

Evas träningstips inför Bruksprovet

  • Konditionsträning - i alla dess former beroende på ålder. T.ex lösgaloppera dem när de är unga.
  • Hoppa mycket – men inte stora hinder. Variera, löshoppning är det vanligaste.
  • Miljöträning -  när de kommer upp i 4-års åldern, åk ut på Pay and Jumps osv. Träna att vara tillsammans med andra hästar i ridhus så de inte får en chock vid till exempel möten av dem. Träna på att kunna visitera/ beröra hästen på hela kroppen tidigt.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna en bra hopphingst bör ha?
Bra ridbarhet, scoop, intressant härstamning, korrekt/bra exteriör och sist men inte minst att de lägger energin på rätt saker!

Fortsättning följer
Det är dags för mig att åka hem, men innan jag beger mig får jag en bok i handen av Eva. Det är boken ”Jakten På Den Perfekta Hästen ” som Eva har skrivit tillsammans med författaren Lisa Hoff. Eva berättar att den skildrar hästlivet, i med- och motgång, inte bara som uppfödare utan som tävlingsryttare. Jag hittade en recension av boken där Royne Zetterman skriver ”den enda bok som jag har läst på tio år. Alla som har eller ska få föl borde läsa den!”

Nöjd och inspirerad efter en dag på Flemminge Gård längtar jag tills jag sitter på läktaren i Stora Ridhuset på Flyinge och får se  årets hingstar prestera och bedömas. Jag är tacksam å Ung SWB:s vägnar för att vi fått chansen att komma till Flemminge Gård och ta del av deras vardag. Stort lycka till önskar jag Eva, ryttaren Emma och alla andra i teamet bakom I’m Very Special F!

Vi ses på Bruksprovet! / Jelena Ung SWB