Veckans medlem - Lisa Engman

8 nov 2016

Veckans medlem - Lisa Engman

Nu har turen kommit till Lisa Engman och en spännande historia om hur det kan gå till när man ska sälja sin första avkomma.

Trots sin unga ålder, 26 år, är Lisa redan en erfaren uppfödare. Hon är mer eller mindre uppvuxen i stallet där hela familjen delar hennes ridintresse. Från tidig ålder har hon haft ponny och när det började bli dags att gå över till storhäst lånade hon sin systers sto och betäckte henne för sina sparpengar. Lisa ville få fram en fin tävlingshäst, men hade inte pengarna då till en. Våren 2006, när Lisa bara var 15 år gammal, föddes hennes första avkomma, Estelle, som numera är Lisas avelssto (e. Brigadör).
– Estelle fick 8-8 på hoppningen på sitt treårstest och då bestämde jag mig för att betäcka henne och få en avkomma att sälja. Den avkomman skulle finansiera min fortsatta satsning. Egentligen skulle avkomman säljas redan som föl, men då familjen återigen flyttade till gård kunde avkomman Aeyla behållas (e. Aerline H). På Aeylas treårstest hoppade hon till sig 9-9 och fick även en 9a på galoppen, men såg inte ut mycket till världen då.
– Hon var inte riktigt utvecklad på treårstestet och fick därför en 6a på typ. När jag pratade med min tränare om vad hon kunde vara värd tyckte tränaren att 70.000 kronor kunde vara ett lämpligt pris. Kort därefter var Lisa inne på SWBs hemsida och såg att Ung SWB anordnade ett träningsläger för de som var nyfikna. På lägrets första kväll visade Lisa några videoklipp på sin 3-ring och blev peppad av de andra deltagarna att ansöka till uttagningen för SSHSs auktion (Swedish Select Horse Sales). Det visade sig vara ett genidrag, för det året, 2013, blev Aeyla den tredje dyraste hästen till det klubbade priset 210.000 kronor. Hittills är Aeylas karriär något av en saga, med finaler i både Breeders, Falsterbo och Champion of the Youngsters varje år sedan försäljningen, och därtill starter Unghäst-VM både som 5- och 6-åring som grädden på moset.

Lisa har även fött upp några avkommor ihop med familjen. De är avlade för att vara trevliga allroundhästar. Lisa skrattar till och säger att hästar som Aeyla är "för fina" för henne själv. Hon rider själv mest unghästar, men känner nu att det är dags att komma ut på tävlingsbanorna igen och den här gången med familjens egenuppfödda hästar.

Hon berättar även om vad Ung SWB har betytt för henne.
– Som uppfödare, speciellt när man är en ung sådan, är det lätt att bli ensam. Andra kompisar har mest fokus på tävling och har kanske fått ett föl i familjen någon gång. Att dessutom vara ung bland många äldre är inte alltid lätt då iallafall jag kan känna mig lite underlägsen. Jag har ju liksom inte hållit på i 50 år och kan alla hingstar och stolinjer utantill. Med andra i sin egen ålder är det lättare att ha en åsikt och det känns okej att inte kunna allt heller. Dessutom har vi det väldigt trevligt ihop när vi ses. Tack vare Aeylas framgångar har Lisa nu två stycken yngre systrar till henne hemma som är under tillväxt, och ett tredje halvsyskon på väg (e. Balou du Rouet).
– Tanken är väl att de ska behållas fram tills att de är tre, för att sedan lånas ut till sport eller att de säljs. Men redan nu finns det spekulanter, allting har ett pris. Lisa kommer att avla vidare på Estelles blod, och hoppas på fler, framgångsrika tävlingshästar och vill se sin tredje generation komma till världen.

Nästa vecka är det dags för Breeders Trophy på Flyinge. Ung SWB anordnar sin årliga Breeders-träff på lördagen där vi får träffa dressyrproffset Kristian von Krusentierna. Självklart hoppas vi att vi får heja på Aeyla som förhoppningsvis går 6-årsfinalen. 
Läs mer om årets Breeders-träff.


14508689_10153667495062271_1752887331_n.jpg
Lisa och familjens uppfödning Lovisa

 

Av: Agnes Mårs